Tortellini z cukinią i prażonymi migdałami 20' 2



Składniki:

  • 250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą Melissa Primo Gusto
  • 1 opakowanie (500 g) pomidorów w kawałkach z bazylią Melissa Primo Gusto
  • Garść migdałów w płatkach
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g papryki pieczonej
  • 50 ml oliwy Pomace Melissa Primo Gusto
  • Garść świeżej bazylii
  • Łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • Szczypta suszonego oregano
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Na mocno rozgrzanej patelni uprażyć migdały na złocisty kolor, po czym przełożyć do osobnego naczynia.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić połowę cebuli posiekanej w kostkę wraz z czosnkiem, dodać szczyptę soli i pieprzu, dodać pomidory w kawałkach z bazylią, dusić ok 5 min aż się rozpadną.

4. Dodać pieczoną paprykę bez skórki oraz drugą część cebuli, dusić ok 2min. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, połączyć z tortellini i wymieszać. Dodać mozzarellę i skórkę z cytryny. Zdjąć z ognia, dodać liście świeżej bazylii oraz suszone oregano.

5. Przełożyć na talerze i posypać uprażonymi migdałami.



Posmakuj więcej: