Bucatini z sosem pomidorowym, oliwkami i smażonym bakłażanem 20' 2



Składniki:

  • 250 g makaronu Bucatini
  • 500 g przecieru pomidorowego klasycznego
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g oliwek zielonych Melissa
  • 20 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Oliwa Pomace
  • Świeża bazylia
  • sól

Przygotowanie:

1. Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasypać łyżeczką soli, aby pozbawić go goryczy. Gdy puści sok (po kilkunastu minutach), należy go opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem. Tak przygotowanego bakłażana usmażyć na patelni na mocno rozgrzanej oliwie Pomace po ok 1 min z każdej strony. Następnie wyłożyć na suchy papierowy ręcznik do odsączenia.

2. Bucatini ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i udusić pokrojoną w talarki cebulę, posiekany czosnek i oliwki. Dodać przecier i podgrzewać ok 5 min pozwalając, aby częściowo odparował. Do sosu dołożyć makaron i podgrzewać razem jeszcze ok 2 minuty.

4. Na talerzu rozłożyć plastry bakłażana i makaron z sosem, posypać parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.



Posmakuj więcej: