Tagliatelle z polędwiczką i szpinakiem w sosie pleśniowym
Tagliatelle z polędwiczką i szpinakiem w sosie pleśniowym

Tagliatelle z polędwiczką i szpinakiem w sosie pleśniowym 20' 2



Składniki:

  • 250 g tagliatelle Melissa Primo Gusto
  • 160 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany
  • 2 garście szpinaku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • oliwa Pomace Melissa Primo Gusto
  • 20 g parmezanu
  • Słodka papryka, zioła prowansalskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotować makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.

2. Polędwiczkę pokroić na kawałki, cebulę w pióra. Szpinak dokładnie umyć.

3. Na patelni rozgrzać olej, poddusić cebulę z polędwiczką. Doprawić solą i pieprzem. Podlać białym winem i dusić aż częściowo odparuje. Następnie wlać śmietanę i dodać pokruszony ser pleśniowy. Dusić na małym ogniu do rozpuszczenia się sera. Dodać gałkę muszkatołową. 

4. Makaron wymieszać dokładnie z sosem, dorzucić liście młodego szpinaku i całość zamieszać. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.



Posmakuj więcej: