Spaghetti z krewetkami na bekonie
Spaghetti z krewetkami na bekonie

Spaghetti z krewetkami na bekonie 30' 2



Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti Melissa Primo Gusto
  • 50 g wędzonego boczku
  • 8 krewetek
  • 1/3 średniej wielkości cukinii
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g grillowanej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy Pomace Melissa Primo Gusto
  • 2 garście sałaty frise
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Na suchej patelni ułożyć boczek pokrojony w cienkie plastry i prażyć aż zmienią się w chrupkie chipsy.

3. Na oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę jalapeno. Po 2 minutach dodać cukinię i krewetki, podlać winem. Dodać pieprz i sól do smaku. Dusić aż krewetki będą różowe.

4. Przełożyć wszystko do osobnego naczynia, a na patelnię wrzucić makaron oraz paprykę, smażyć razem na mocnym ogniu przez około 1 min.

5. Makaron nałożyć na talerz, ułożyć sałatę, a na to przełożyć całą zawartość naczynia z krewetkami. Na końcu dodać uprzednio uprażone bekonowe chipsy. 



Posmakuj więcej: