Spaghetti pełnoziarniste z ośmiorniczkami
Spaghetti pełnoziarniste z ośmiorniczkami

Spaghetti pełnoziarniste z ośmiorniczkami 30' 2



Składniki:

  • 250 g spaghetti pełnoziarnistego Melissa Primo Gusto
  • 8 ośmiorniczek baby
  • ½ niedużego bakłażana
  • ½ niedużej cukinii
  • 2 czerwone cebule
  • 60 g grillowanej papryki
  • 2 papryczki jalapeno
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy Pomace Melissa Primo Gusto
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Ośmiorniczki blanszować w osolonej wodzie około 5-8 minut. Zahartować zimną wodą i skropić sokiem z cytryny.

3. Bakłażan i cukinię pokroić w plastry, bakłażana zasolić i zostawić na kilka minut, aby pozbawić go goryczy, po czym dokładnie wypłukać sól. Cebule, czosnek i papryczkę posiekać.

4. Rozgrzać oliwę, dodać ośmiorniczki i smażyć ok 5 min. Dodać wszystkie warzywa i dusić do miękkości. Podlać odrobiną białego wina. Dodać sól i pieprz do smaku.

5. Ugotowany makaron połączyć z ośmiorniczkami i warzywami. Przystroić cząstką cytryny.



Posmakuj więcej: