Składniki:
Przygotowanie:
1. Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasypać łyżeczką soli, aby pozbawić go goryczy. Gdy puści sok (po kilkunastu minutach), należy go opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem. Tak przygotowanego bakłażana usmażyć na patelni na mocno rozgrzanej oliwie Pomace po ok 1 min z każdej strony. Następnie wyłożyć na suchy papierowy ręcznik do odsączenia.
2. Bucatini ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i udusić pokrojoną w talarki cebulę, posiekany czosnek i oliwki. Dodać przecier i podgrzewać ok 5 min pozwalając, aby częściowo odparował. Do sosu dołożyć makaron i podgrzewać razem jeszcze ok 2 minuty.
4. Na talerzu rozłożyć plastry bakłażana i makaron z sosem, posypać parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.