500 g
4'-5'
Spokrewniona ze spaghetti i tagliatelle, ta spłaszczona wersja spaghetti pochodzi z włoskiej Ligurii. Nazwa „linguine” oznacza „języczki”.
Podczas gdy spaghetti najczęściej zestawia się z pomidorami i mięsem, do linguine Włosi najchętniej podają pesto (najlepiej oryginalne słone liguryjskie pesto genovese) lub owoce morza, komponując w ten sposób posiłek w całości z bogactw regionu.
Oprócz takich tradycyjnych połączeń, linguine znakomicie nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek, jajecznych frittat, czy dań kuchni azjatyckiej.
500 g
10'-12'
Długi, okrągły makaron przypominający spaghetti zaskakuje nie tylko dziurką w środku („buco”, z włoskiego „dziurka”), ale przede wszystkim objętością, którą nadaje potrawom.
Jest szczególnie popularny na Sycylii oraz w Rzymie, gdzie zwykle podaje się go z sosem amatriciana na bazie boczku, pomidorów i sera owczego pecorino. Wspaniale smakuje również ze świeżymi ziołami i masłem. Aż czuć aromat w powietrzu!
500 g
11'-13'
Makaron w kształcie skośnej rurki, żłobionej („rigate”), tak, aby w swych rowkach mogła zatrzymać jak najwięcej sosu.
Penne może być zestawiane z różnymi składnikami, ale najlepiej pasuje do gęstych sosów o strukturze gruboziarnistej oraz potraw z wykorzystaniem dużych kawałków warzyw i mięsa, dlatego sprawdza się w sałatkach i zapiekankach. Popularnym daniem z zastosowaniem tego makaronu jest ostre penne all’Arabiata z papryczką chili, czosnkiem i bazylią, jednak dzięki swej uniwersalności stanowi kopalnię inspiracji i zawsze smakuje wyśmienicie.
Dostępne w wersji tradycyjnej, pełnoziarnistej, trzykolorowej oraz BIO.
500 g, 3000 g
14'-15'
Ten makaron ma kształt świderka, czy też wrzeciona („fuso” z wł. „wrzeciono”), a powstaje w wyniku delikatnego skręcenia wokół własnej osi szerokiego paska ciasta.
Jest bardzo sprężysty, a w swoich zagłębieniach może pomieścić dużo sosu, dlatego ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest świetnym uzupełnieniem zup, a fanom pomidorówki trudno sobie wyobrazić inny makaron jako dodatek. Fusilli doskonale nadają się również do zapiekanek pomidorowych, czy też grzybowych, jak również do wszystkich innych dań przeznaczonych do odgrzewania.
Dostępne w wersji tradycyjnej, pełnoziarnistej, trzykolorowej oraz BIO.
500 g, 3000 g
7'-8'
Ten piękny makaron pochodzi z Lombardii i regionu Emilia Romagna, a powstaje poprzez ściągnięcie na środku prostokątnego kawałka ciasta w kształt motyla (wł. „farfalla”) lub kokardki.
Kokardki, dzięki swej fantazyjnej formie, dodają uroku potrawom, w których się znajdą. Ich niezaprzeczalną zaletą jest także to, że znakomicie się czują w towarzystwie składników o większych rozmiarach, jak różyczki brokułu, czy kawałki kurczaka, dzięki czemu idealnie nadają się do przyrządzania sałatek.
500 g, 3000 g
12'-13'
To drobny makaron w kształcie muszelek – stanowi znakomity dodatek do zup oraz sałatek. Jest też dobrym wstępem dla dzieci do rozpoczęcia przygody w świecie makaronów. Czyż muszelki żeglujące po rosołowym morzu nie wyglądają zachęcająco?
500 g
8'-10'
Makaron lekko zwinięty w kształt warkoczyka z obszerną rynienką u góry ma za zadanie absorpcję jak największej ilości sosu. Jego ciekawy kształt wzbogaca wizualnie potrawy.
Casarecce oznacza „domowej roboty”, co w powiązaniu z jego sycylijskimi korzeniami przywołuje na myśl obraz licznej rodziny raczącej się domową zapiekanką przy wspólnym stole. Jest idealny na rodzinne spotkania!
500 g
13'-14'
Makaron w kształcie fali to krótka, wygięta wstążka. Jest to makaron dedykowany do zup, ale pasuje również do gęstych sosów.
500 g
4'-5'
Makaron w kształcie kolanek idealnie pasuje do zapiekanek oraz do lekkich sałatek z małą ilością sosu. Tradycyjnie potrawy z wykorzystaniem kolanek zawierają takie produkty jak jajka, śmietana i ser żółty, dlatego nie dziwi fakt, że są podstawą amerykańskiego hitu „macaroni and cheese”.
500 g
9'-11'
Orzo swym kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż łączy zalety makaronu i ryżu i może stanowić kompromis dla wielbicieli zupy pomidorowej z ryżem oraz dla fanów wersji podawanej z makaronem. Orzo dobrze sprawdza się zarówno w typowych potrawach z użyciem makaronu, jak i w tych, w których zwykle występuje ryż, jak pilaw, czy faszerowane papryki.
Jest bardzo lubiany w Grecji. Stanowi klasyczny składnik m.in. zapiekanki z bakłażanem czy orzeźwiającej zupy cytrynowej (avgolemono).
500 g
13'-15'
Duże muszelki wspaniale odnajdują się w sałatkach oraz zapiekankach, stanowiąc ciekawą alternatywę dla penne czy kokardek. Równie pięknie komponują się z owocami morza.
500 g
Spaghetti to jedna z najpopularniejszych form makaronu, goszcząca na stołach mieszkańców Południa Europy od wieków i podawana na rozmaite sposoby.
Ten okrągły, cienki i długi makaron najlepiej łączy się z lekkimi, kremowymi sosami delikatnie otulającymi sznureczki makaronu, których nawijaniu na widelec towarzyszy dziecięca radość i zabawa. W końcu cóż jest bardziej radosnego od słonecznego makaronu i soczystych pomidorów - przywołują na myśl wakacje!
Dostępne w wersji tradycyjnej, pełnoziarnistej, trzykolorowej oraz BIO.
500g, 1000g
6'-8'