Hot Penne rigate


Rurka skośna z papryczką chili dla amatorów ostrych wrażeń.

500 g

13'-15'

Conchiglioni


Conchiglioni to makaron w formie dużych muszli. Ta włoska specjalność, będąca nowością w portfolio marki Melissa Primo Gusto, stwarza zupełnie nowe możliwości kulinarne. Makaron jest przeznaczony do nadziewania dowolnym farszem i zapiekania, a sama forma sprawia, że dania z nim są wyjątkowe i bardzo efektowne. Conchiglioni Melissa Primo Gusto to doskonały makaron al dente w 100% z semoliny pszenicy durum i zapakowany w sztywne kartonowe opakowanie, co skutecznie chroni go przed pokruszeniem, dając gwarancję doskonałego kształtu.

250g

30'-40'

Lasagne


Uważana jest za jedną z najstarszych znanych form makaronu. Pochodzenie nazwy „lasagne” przypisuje się greckiemu słowu „laganon”, oznaczającemu cienkie płaty ciasta. Prawdopodobne ten makaron w formie cienkich, prostokątnych płatów ma swoje korzenie w Grecji, a później został zaadaptowany do Włoch, stając się wielkim przysmakiem.

Lasagne podawana jest w formie warstwowej zapiekanki, w której między płatami suchego makaronu znajdują się różne wilgotne farsze, sos beszamelowy oraz starty ser żółty (najlepiej włoski parmezan lub cheddar). Lasagne jest potrawą, która pozwala na wiele eksperymentów ze składnikami, oprócz klasycznej mięsnej lasagne bolońskiej oraz jarskiej wersji neapolitańskiej, można spotkać się z przepisami zawierającymi szpinak, tuńczyka, owoce morza, a nawet dynię, czy jarmuż. Dzięki temu lasagne na pewno nigdy się nie nudzi, a dla komiksowego Garfielda stanowi prawdziwą rozkosz kulinarną.

500 g

30'-40'

Cannelloni


Są to duże, puste tuby makaronowe, przeznaczone do wypełniania farszem i zapiekania. Przyjmuje się, że zostały wynalezione na początku XX w. przez szefa kuchni, pracującego w Sorrento, Nicola Federico, a spopularyzowane w czasie II Wojny Światowej, kiedy wielu mieszkańców Neapolu uciekało przed bombardowaniami do Sorrento.

Do wypełniania cannelloni można stosować dowolne farsze: mięsne, warzywne, serowe. Wierzch dania pokrywa się zwykle sosem pomidorowym bądź kremowym, a całość posypuje się serem, aby zapiekanka po upieczeniu miała soczysty smak. Daje równie dużo możliwości eksperymentowania z różnymi połączeniami, co lasagne.

250 g

25'-30'

Tagliatelle


Jest to klasyczny włoski makaron w formie długiej, szerokiej (8 mm) wstążki. Początkowo był traktowany jako produkt ekskluzywny, dostępny dla nielicznych, teraz cieszy się wielką popularnością na całym świecie.

Płaskie, szorstkie i porowate wstążki dobrze pasują do ciężkich, gęstych, mięsnych sosów, ale smakują także z kremowymi sosami (np. carbonara), czy z owocami morza. W wersji alla Bolognese są wspaniałą wizytówką regionu Emilia Romagnia, skąd pochodzi zarówno tagliatelle, jak i sos boloński.

500 g

6'-7'

Pappardelle jajeczne


Pappardelle to cienkie i płaskie wstążki, jednak szersze od klasycznego tagliatelle. Dodatek jajek nadaje im puszystości, a do tego pappardelle są chłonne i wytrzymałe, więc można je łączyć z ciężkimi sosami mięsnymi, a nawet gulaszem. Dania z tym makaronem są obfite, więc nie bez kozery jego nazwa wywodzi się z wł. „pappare”, czyli „pożerać”.

250 g

10'