Produkty marki Melissa Primo Gusto to gwarancja najwyższej jakości prosto z Grecji i Włoch. Jakość oraz wysoka wartość odżywcza stanowią dla nas fundamentalny cel i zobowiązanie zarazem. Staranny dobór najlepszych surowców i materiałów do pakowania, istnienie unikalnego środowiska produkcji i przechowywania, a także ciągłe kontrole na każdym etapie produkcji, zapewniają doskonałą jakość. Potwierdzają to wdrożone certyfikowane systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i higieną.
Nasze makarony produkowane są w 100% z semoliny otrzymywanej ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pszenicy durum (łac. Triticum durum), będącej jakościowo najlepszą spośród uprawianych odmian tego zboża. W odróżnieniu od pszenicy zwyczajnej pszenica durum, zwana też makaronową charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo-żółtym bielmem, przez co makarony zachowują strukturę al dente oraz wspaniały złocisty kolor. Są również bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nasze przetwory pomidorowe: przeciery, koncentraty, pomidory w kawałkach i w całości w różnych wariantach smakowych produkowane są ze świeżych, dojrzałych w południowym słońcu owoców, przez co są niezwykle aromatyczne i bogate w wartości odżywcze. Ponadto dzięki unikalnej procedurze przetwarzania pomidorów najpierw w niskiej temperaturze, zachowują zapach, odpowiednią konsystencję i soczysty czerwony kolor, czyli to co w pomidorach najlepsze.
Historia drzewa oliwnego w Europie ma swoje początki właśnie w Grecji i sięga trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Na reszcie starego kontynentu pojawiła się dopiero za sprawą Rzymian, którzy uprawy drzew oliwnych rozpowszechnili w swoim imperium, w tym Hiszpanii i Francji. Może dzięki tak długiej tradycji to właśnie grackie oliwki są tak smaczne, dorodne i soczyste. W naszej ofercie znajdą Państwo doskonałe zielone oliwki Chalkidiki oraz Amfissa o cylindryczno stożkowym kształcie z wieloma wariantami nadzienia. Oliwki czarne oraz znane na całym świecie, ciemnopurpurowe oliwki Kalamata, będące najszlachetniejszą grecką odmianą tego przysmaku. Zarówno Amfissa jak i Kalamata cieszą się ochroną nazwy pochodzenia (ChNP), najbardziej prestiżowym wyróżnieniem jaki może otrzymać jedynie produkt o świetnej jakości.
Aby stworzyć oliwę najwyższej jakości wiele warunków musi zastać spełnionych. Zdrowe owoce zebrane we właściwym czasie bezpośrednio z drzew, odpowiedni transport, staranna selekcja oraz szybkie poddanie procesowi tłoczenia w higienicznym środowisku. Tak właśnie uzyskujemy najwyższej jakości oliwy Extra Virgin i Pomace o oryginalnym, delikatnym smaku.
Nasze Kremy Balsamiczne produkowane są na bazie oryginalnego octu z Modeny chronionego znakiem IPG – Indicazione Geografica Protetta (Chronione Oznaczenie Geograficzne), dzięki czemu możemy mieć pewność co do najwyższej jakości tego unikatowego produktu charakterystycznego dla włoskiego regionu, z którego pochodzą.
Oryginalne kremy z octu balsamicznego z Modeny nadają potrawom wykwintny wyraz. Połączenie słodyczy z delikatną, kwaskową nutą uszlachetnia smak mięs, ryb, sałatek i deserów.
Tworzone z pasją od pokoleń według tradycyjnej receptury i cenione w krajach basenu Morza Śródziemnego za wyjątkowy smak. Chałwy produkowane są z pasty sezamowej tahini oraz białego karmelu. Bogate są w białko i wapń. Doskonale sprawdzają się w roli deseru lub jako dodatek do kawy.