Prawdziwie śródziemnomorska jakość

O najwyższą jakość naszych produktów dbamy w każdym obszarze i cały czas, tak by konsumenci mogli cieszyć się najlepszymi produktami z południa Europy.

Od pozyskania najlepszych surowców przez wszystkie etapy produkcji.

Nasza troska o najwyższą jakość wynika również z wiary, że nasi klienci zasługują na najlepsze a ciągłe doskonalenie to kluczowy czynnik wieloletniego sukcesu produktów na rynku.

Prawdziwe makarony al dente 100% semoliny z pszenicy durum

Nasze makarony produkowane są w 100% z semoliny otrzymywanej ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pszenicy durum (łac. Triticum durum), będącej jakościowo najlepszą spośród uprawianych odmian tego zboża.

W odróżnieniu od pszenicy” białej” pszenica durum, zwana też makaronową charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowozłotym bielmem, przez co makarony zachowują strukturę al dente oraz wspaniały złocisty kolor.

Są również bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Akademia pszenicy Melissa

Pierwsza akademia takiego rodzaju

W Melissie wierzymy w młodych rolników i w znaczenie ich pracy. Wierzymy jednak, że przy naszym wsparciu mogą osiągnąć jeszcze więcej. Dlatego stworzyliśmy AKADEMIĘ PSZENICY. Akademia dla wszystkich producentów pszenicy. Akademia, której celem jest dostarczanie nie tylko wiedzy teoretycznej na zajęciach, ale także praktycznego doświadczenia w tej dziedzinie. W ten sposób osiągamy poprawę jakości przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji pszenicy durum.

PROGRAM SZKOLENIOWY AKADEMII PSZENICY

Program szkoleniowy został opracowany we współpracy z American Farm School of Thessaloniki i składa się z serii 5 seminariów, podczas których opracowywane, nauczane i analizowane są następujące tematy:

  1. Ekstrakcja gleby / Nawożenie / Nasiona kwalifikowane / WPR/ Dobre praktyki rolnicze
  2. Zmiany klimatyczne / Rolnictwo precyzyjne / Płodozmian / Wymagania jakościowe branży
  3. Choroby roślin / Ochrona roślin
  4. Prawidłowa praca maszyn rolniczych / Środki ochrony indywidualnej
  5. Zbiór / Przechowywanie – dezynsekcja / Kosztorysowanie

Uczenie się prawidłowych praktyk rolniczych

PROGRAM I JEDNOSTKI DYDAKTYCZNE

Seminaria skupiają się na prawidłowych praktykach rolniczych w zakresie maszyn rolniczych oraz rozsądnym stosowaniu nawozów i pestycydów. W szczególności omawiane są wszystkie narzędzia i metody, które należy odpowiednio wykorzystać, aby uzyskać pożądane rezultaty w zakresie ilości i jakości produkcji, chroniąc jednocześnie środowisko przed szkodliwymi konsekwencjami.

Ważną częścią jest szkolenie w zakresie unikania marnowania cennych zasobów, takich jak woda.

ROLNICTWO KONTRAKTOWE

Stała współpraca z Melissą

Melissa jako największy nabywca pszenicy durum w kraju, potrzebuje ponad 80 000 ton rocznie, dlatego w 2013 roku rozpoczęliśmy i wdrożyliśmy program rolnictwa kontraktowego. Naszym celem było nawiązanie długoterminowej współpracy z producentami, aby wspólnie odkryć sposoby na poprawę jakość produktu, zwiększyć produkcję i obniżyć koszty. To jest coś, co osiągnęliśmy i nadal osiągamy codziennie, dzięki ciągłemu, bezpośredniemu kontaktowi z producentami i osobistym ocenom, które przeprowadzamy w każdym obszarze.

Wiele korzyści dla każdego producenta

Zapewniamy gwarantowaną cenę minimalną. Do ceny doliczamy premię w postaci dodatkowej premii, jeśli jakość przekracza standardowe specyfikacje. Dajemy producentom możliwość zablokowania ceny w dowolnym momencie, jednak nie później niż do połowy listopada każdego roku. Producentom kontraktowym zapewniamy możliwość przystąpienia do programów finansowania rolnictwa kontraktowego ze współpracującym Bankiem.

Program doradztwa rolniczego

Oprócz powyższego umożliwiamy producentom kontraktowym skorzystanie z programu doradztwa rolniczego zapewnianego we współpracy z American Farm School of Thessaloniki. Jednocześnie partnerzy naukowi programu udzielają producentom bezpłatnych porad uprawowych po wizycie na ich polach.

Ponadto każdego roku 30 producentów kontraktowych uczestniczy w serii bezpłatnych seminariów organizowanych przez wydział edukacji dorosłych American Farm School na temat zagadnień uprawy: rolnictwa precyzyjnego, zmian klimatycznych, nowej WPR, edafologii, chorób, ochrony roślin itp.

Obowiązki producenta

Uprawa na własny koszt jednej z zaproponowanych przez Melissę odmian pszenicy durum. Korzystając z certyfikowanych nasion i wykonując analizy gleby na polach objętych programem, producent dostarcza nam odpowiednią ilość bezpośrednio po zbiorach. Produkcja musi także spełniać określone wymagania jakościowe. Prowadzenie dziennika zadań i pielęgnacji.

Znaczący odzew i ogromny sukces naszego programu skłoniły nas do założenia AKADEMII PSZENICY.

GRECKIE OLIWKI

Historia drzewa oliwnego w Europie ma swoje początki właśnie w Grecji i sięga trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Nareszcie starego kontynentu pojawiła się dopiero za sprawą Rzymian, którzy uprawy drzew oliwnych rozpowszechnili w swoim imperium, w tym Hiszpanii i Francji. Może dzięki tak długiej tradycji to właśnie greckie oliwki są tak smaczne, dorodne i soczyste. W naszej ofercie znajdą Państwo doskonałe zielone oliwki Chalkidiki oraz Amfissa o cylindryczno stożkowym kształcie z wieloma wariantami nadzienia. Oliwki czarne oraz znane na całym świecie, ciemnopurpurowe oliwki Kalamata, będące najszlachetniejszą grecką odmianą tego przysmaku. Zarówno Amfissa jak i Kalamata cieszą się ochroną nazwy pochodzenia (ChNP), najbardziej prestiżowym wyróżnieniem jaki może otrzymać jedynie produkt o świetnej jakości

Oliwy z oliwek Extra Virgin i Pomace

Aby stworzyć oliwę najwyższej jakości wiele warunków musi zostać spełnionych. Zdrowe owoce zebrane we właściwym czasie bezpośrednio z drzew, odpowiedni transport, staranna selekcja oraz szybkie poddanie procesowi tłoczenia w higienicznym środowisku. Tak właśnie uzyskujemy najwyższej jakości oliwy Extra Virgin i Pomace o oryginalnym, delikatnym smaku.

Pomidory

Odkrycie i historia pomidorów są fascynujące i sięgają czasów przedkolumbijskich. Oto krótkie podsumowanie ich historii:

  1. **Pochodzenie**:

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, konkretnie z regionów dzisiejszego Peru, Ekwadoru i Boliwii. Były uprawiane przez rdzenne ludy, takie jak Aztekowie i Inkowie, już około 700 roku n.e.

  1. **Przybycie do Europy**:

Po podboju Ameryki przez Hiszpanów w XVI wieku, pomidory zostały przywiezione do Europy. Hiszpańscy konkwistadorzy, w tym Hernán Cortés, przywieźli je po zdobyciu Tenochtitlán (dzisiejsze Mexico City) w 1521 roku. Początkowo pomidory były traktowane jako rośliny ozdobne, a nie jadalne, ze względu na ich podobieństwo do trujących roślin z rodziny psiankowatych.

  1. **Akceptacja kulinarna**:

W Europie pomidory początkowo budziły nieufność. Włoscy botanicy jako jedni z pierwszych zaczęli je opisywać jako jadalne, a pod koniec XVII wieku pomidory stały się popularne w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza we Włoszech i Hiszpanii.

  1. **Rozprzestrzenienie**:

W XVIII wieku pomidory dotarły do Ameryki Północnej, gdzie początkowo również były uważane za trujące. Dopiero w XIX wieku zyskały popularność jako składnik kulinarny, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

  1. **Współczesność**:

Dziś pomidory są jednymi z najpopularniejszych warzyw na świecie (choć botanicznie są owocami). Są kluczowym składnikiem wielu kuchni, od włoskiej pizzy po meksykańskie salsy.

W naszej ofercie produktów znajdziecie najwyższej jakości pomidory pochodzące z Włoch. Włochy uznawane są za kraj, na którego obszarze rosną najlepsze pomidory. Zostały one sprowadzone przed wiekami z Ameryki południowej i świetnie się na tej ziemi zadomowiły. Pomidory przeszły długą drogę od bycia podejrzaną rośliną ozdobną do jednego z najważniejszych składników kulinarnych na świecie! 🍅