Roladki z makaronu Lasagne Melissa Primo Gusto i cukinii

Składniki:

  • 10 płatów makaronu Lasagne Melissa Primo Gusto
  • 200 g ricotty
  • garść rozdrobnionych liści szpinaku
  • zielona część pora
  • starta młoda cukinia
  • starte kwiaty małego brokułu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz
  • świeże liście bazylii

Przygotowanie:

Farsz: na patelni podsmażamy warzywa, do których na koniec smażenia dodajemy czosnek, a następnie ricottę.
Sos: w rondelku umieszczamy masło, gdy się rozpuści dodajemy po łyżce mąkę, aż połączą się w gładką masę. Wtedy dolewamy mleko i mieszamy trzepaczką do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Lasagne: W szerokim rondlu zagotowujemy wodę. Wkładamy płat makaronu po dwie sztuki. Wyciągamy po ok 3 minutach, gdy zmiękną i pozwolą się rolować.

Roladki: na płacie rozsmarowujemy cienko farsz i zwijamy. Dno naczynia smarujemy sosem beszamelowym. Układamy roladki, przykrywamy beszamelem i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy ok 30 min w temp. 180°.

Udostępnij przepis:

Facebook
Twitter
Pinterest