Pasta a’la Mentuccia

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu Tagliatelle Melissa Primo Gusto,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 garść listków świeżej mięty,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • sok i skórka starta z 1 cytryny,
  • 4 suszone pomidory,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ok 1/3 kawałka Parmigiano Reggiano,
  • 4 plasterki prosciutto,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Makaron Tagliatelle gotujemy al. dente przez około 6 min. Na rozgrzanym maśle układamy kilka gałązek mięty i liście bazylii. Dodajemy mrożony groszek i przysmażamy przez chwilę. Dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. Mieszamy przez kilka minut, aż wszystko będzie miękkie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i polewamy oliwą z oliwek. Usuwamy miętę i bazylię. Dodajemy makaron Tagliatelle oraz w razie potrzeby odrobinę wody z gotowanego makaronu. Dodajemy starty ser Parmigiano Reggiano i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami prosciutto.

Udostępnij przepis:

Facebook
Twitter
Pinterest