Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 jajko,
- pół bułki namoczonej w mleku,
- pieprz i sól do smaku,
- garść posiekanej świeżej pietruszki
- makaron Melissa Pasta Kids Minionki
- 500 ml passaty pomidorowej lub około kilograma świeżych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżeczka oregano,
- opcjonalnie: pół łyżeczki szafranu w nitkach.



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pulpety zagniatamy przez kilka minut, żeby się dokładnie połączyły. Formujemy kuleczki, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy z każdej strony. Pulpety zdejmujemy, a następnie na patelnię dodajemy posiekane warzywa, smażymy kilka minut, dorzucamy pomidory i przyprawy. Wkładamy na patelnie mięsne kuleczki i gotujemy wszystko razem około 15 minut.