Melissa Pasta Kids Minionki z sosem pomidorowym i pulpecikami

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • pół bułki namoczonej w mleku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • garść posiekanej świeżej pietruszki
  • makaron Melissa Pasta Kids Minionki
  • 500 ml passaty pomidorowej lub około kilograma świeżych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżeczka oregano,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki szafranu w nitkach.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na pulpety zagniatamy przez kilka minut, żeby się dokładnie połączyły. Formujemy kuleczki, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy z każdej strony. Pulpety zdejmujemy, a następnie na patelnię dodajemy posiekane warzywa, smażymy kilka minut, dorzucamy pomidory i przyprawy. Wkładamy na patelnie mięsne kuleczki i gotujemy wszystko razem około 15 minut.

Udostępnij przepis:

Facebook
Twitter
Pinterest