Kim jesteśmy

MELISSA KIKIZAS SA została założona przez Alexandros Kikizas w 1947 roku, z wizją stworzenia przemysłu spożywczego, promującego surowce ziemi greckiej i przekształcania ich w produkty wysokiej jakości. Od tego czasu, przez ponad sześćdziesiąt lat dynamicznego rozwoju misją firmy jest zaspokajanie potrzeb żywieniowych konsumentów przez dostarczanie niezmiennie najwyższej jakości produktów.

Produkcja makaronów i semoliny z pszenicy durum stanowi podstawę działalności firmy. Każdego roku przetwarza ponad 100,000 ton pszenicy durum doskonałej jakości. Zakład produkcyjny w Larissie (region Thessalia) posiadający zintegrowaną pionowo produkcję łączącą uprawy, młyn oraz linię produkcyjną, produkuje ponad 50.000 ton makaronu rocznie, co czyni go największym w obszarze Bałkanów oraz jednym z 10 największych w Europie!

MELISSA KIKIZAS, obecnie zarządzana przez trzecie pokolenie rodziny Kikizas, stała się jedną z najważniejszych firm spożywczych w Grecji, przy jednoczesnym znaczącym udziale eksportu do ponad trzydziestu pięciu krajów na świecie. Ponadto, od początku lat 80, firma rozwija swoją działalność gospodarczą, poprzez partnerstwo międzynarodowe i wejście z wielkim sukcesem na inne rynki żywności niż makaron.

Nasz filozofia i wartości


Będąc zawsze wiernymi wartościom naszej firmy wybieramy surowce, które zapewniają bezwarunkową jakość każdego z naszych produktów, przyczyniając się do bogatej i zdrowej diety ludzi poprzez bezpieczne i smaczne jedzenie. Od powstania naszej firmy jednym z naszych głównych celów jest również aktywne angażowanie się na rzecz społeczeństwa i środowiska naturalnego.


W jaki sposób osiągamy nasze cele?

Konsumenci

Wierzymy, że to konsumenci określają naszą wartość. Zawsze staramy się rozwijać zgodnie z ich zmieniającymi się potrzebami, oferując produkty najwyższej jakości.

Nasi pracownicy i partnerzy

Nasi pracownicy i partnerzy są naszą główną siłą. Wspieramy indywidualności, ale także pracę zespołową, gdyż jesteśmy przekonani, że współpraca i szacunek może przekształcić cele firmy w osobistą motywację.

Szkolenia

Wiemy, że ciągłe doskonalenie swoich umiejętności i poszerzanie wiedzy jest motorem postępu i innowacji, dlatego dużą wagę przykładamy do szkoleń.

Wspieranie rolnictwa

Ponieważ przykładamy ogromną wagę do jakości produktów rolnych z jakich wytwarzane są nasze produkty, organizujemy seminaria wraz z różnymi instytucjami edukacyjnymi w celu informowania rolników o najnowszych metodach uprawy i procedurach pozwalających na osiągnięciu najlepszych jakościowo plonów.

Dbamy o środowisko

Mając świadomość korzystania z zasobów naturalnych naszego globu, czujemy się zobowiązani do ochrony środowiska. Naszym celem jest zawsze przyjęcie najlepszych metod produkcji w celu zminimalizowania negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne.

Działamy społecznie

Będąc firmą rodzinną, czujemy potrzebę odwzajemniania się za zaufanie konsumentów, które otrzymujemy od dziesięcioleci. Dlatego zobowiązaliśmy się do oddawania rocznie co najmniej 2% naszych zysków społeczeństwu w formie darowizn, sponsoringu i stypendiów. Przez ponad 100 fundacji z którymi współpracujemy, przekazujemy znaczne ilości makaronu, a także wspieramy organizacje, które promują zdrowy tryb życia.