Makaron. Wiedza i ciekawostki na temat makaronu.
Do niekwestionowanych zalet makaronu zalicza się krótki czas przygotowania oraz uniwersalność wykorzystania w wielu różnych daniach. Makaron doskonale sprawdzi się zarówno w daniach na słodko, jak i w wersji wytrawnej.
Masz więcej pytań na temat kategorii makaronu? Mamy dla ciebie garść wiedzy na ten temat i wiele ciekawych informacji.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje makaronu?
Jakie są rodzaje makaronów?
Czym się charakteryzują i skąd pochodzą ich nazwy?
Jak powstaje makaron ?
Od czego zależy dobór sosu do pasty?
Makaron głównie kojarzy się z klasycznym spaghetti, a jest to jeden z kilkudziesięciu rodzajów makaronu.
Sos uznaje się za najważniejszą część dania, mniej doceniając makaron sam w sobie. W krajach regionu śródziemnomorskiego makaron jest podstawą dania, a sos ma za zadanie podkreślić jego smak. Przygotowanie makaronu to sztuka, ponieważ gra on główną rolę w wielu posiłkach kuchni śródziemnomorskiej.
Jak powstaje makaron? Pewnie wielu z Was zadało sobie kiedyś to pytanie. Odpowiedź jest dosyć prosta. Makaron składa się z 2 głównych składników: mąki, wody.
1. Mąka (kaszka semolina lub mąka makaronowa) jest najważniejszym składnikiem i to od jej jakości zależy jakość, smak i struktura finalnego makaronu. Jest to mąka innego rodzaju od tej, której używamy do pieczenia pieczywa. Na przykład mąka do produkcji makaronu Melissa Primo Gusto pochodzi wyłącznie z pszenicy twardej.
2. Drugim składnikiem w produkcji makaronu jest woda spełniająca wymagania wody przeznaczonej do picia. Zależnie od rodzaju makaronu powinna mieć odpowiednią temperaturę.
Proces produkcji makaronu można podzielić na kilka etapów: przygotowanie składników, wyrobienie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie i ostatecznie – pakowanie gotowego makaronu.
Ciasto na makaron powstaje poprzez zmieszanie opisanych wcześniej składników. Do mąki na makaron dodajemy niewielką ilość wody i z tego właśnie względu wyrobienie ciasta wymaga ugniatania z dużą siłą. Następnie ciasto wytłaczane jest pod dużym ciśnieniem przez matryce o zróżnicowanych kształtach. W ten sposób powstają różne typy makaronów. Po wytłoczeniu makaron poddany jest suszeniu, które dzielimy na kilka etapów. Dzięki temu dokładnie kontrolowana jest wilgotność, temperatura i strumień przepływu powietrza. Po wysuszeniu makaron jest pakowany, po czym trafia na półki sklepów lub do magazynów.
1. Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał ok. 4 tysiące lat!
2. Według legendy makaron został sprowadzony do Europy przez podróżnika Marco Polo.
3. Makaron suszy się od 6 do 24 godzin do wilgotności ok. 12%.
• Porcja makaronu, która waży 100 g zawiera około 110 kalorii,
• Makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza,
• Al dente – oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko sprężysty
• Najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti.
• Rodzajów i kształtów makaronu jest ponad 300 a niektórzy twierdzą, że ponad 500!
Najbardziej popularne gatunki makronu opiszemy poniżej.
Spaghetti to najbardziej popularny makaronem. Ten okrągły, długi i cienki makaron, którego nazwa jest również nazwą jednego z najbardziej znanych dań – spaghetti bolognese, podbił serca i podniebienia wielu smakoszy. Swoim kształtem przypomina długie grube nitki.
Makaron spaghetti to rodzaj makaronu, który ma szerokie zastosowanie i dobrze komponuje się z różnymi sosami, takimi jak bolognese, carbonara czy sos neapolitański. Wspaniale smakuje także z samą oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio) oraz z dodatkiem sera pecorino romano (spaghetti cacio e pepe).
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron o kształcie długich, płaskich i szerokich wstążek. Na sucho często w postaci zwiniętych kłębków, po ugotowaniu nabiera prostego kształtu.
Popularne sosy dla tego rodzaju makaronu włoskiego to gęste sosy pomidorowe, mięsne i serowe.
Fusilli to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta. Brzmi skomplikowanie? Rzeczywistość jest jednak prostsza. To popularny makaron świderki (ze względu na swój kształt świdrów). Jego zaletą jest dobra przyczepność sosów i łatwość konsumpcji.
Włosi używają makaronu fusilli najczęściej do sosów mięsnych i serowych. Polecany jest także do zup, sałatek i dań głównych z sosami zarówno ciężkimi jak i lekkimi.
Obok makaronu spaghetti, penne jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów makaronu włoskiego. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa penna (pióro). Może być gładki (penne lisce) lub z rowkami na powierzchni (penne rigate). Kształtem przypomina skośnie ściętą rurkę. Pochodzi z południowej części Italii, rejonu Kampania.
Makaron penne łączony jest często z owocami morza lub pesto. Podobnie jak makaron fusilli dodawany jest także do zup i sałatek, a także stanowi składnik zapiekanek makaronowych. Jedną z popularnych past po włosku jest penne al pomodoro – makaron rurki w sosie pomidorowym.
Makaron Conchiglioni to rodzaj włoskiego makaronu krótkiego. Ma różne rozmiary i rowkowaną powierzchnię. Kształtem przypomina muszlę ślimaka porcelanki.
Po ugotowaniu duże conchiglioni najczęściej wypełniane jest farszem i zapiekane z serem i sosem. Mniejsze rodzaje tego makaronu włoskiego trafiają często do zup i sałatek.
Ten makaron kształtem przypomina szeroką, spłaszczoną wstążkę. Jest szerszy od makaronu tagliatelle, ale węższy od makaronu lasagne. Jest to długi i płaski rodzaj makaronu włoskiego. Jego nazwa pochodzi od słowa pappare, które oznacza “jeść z wielkim smakiem”. Pochodzi ze środkowo-północnych Włoch.
Makaron Pappardelle łączony jest z ciężkimi sosami lub z gulaszem. Bywa również podany na talerzu w zwiniętej postaci.
Lasagne to kolejny makaron, którego nazwa jest również nazwą własną popularnej włoskiej potrawy – lasagne bolognese. Makaron lasagne przybiera kształty cienkich prostokątnych płatów. Charakterystyczna płaska forma i cienkość ciasta tego włoskiego makaronu gwarantuje podkreślenie smaku potrawy i dodatków.
Wykorzystywany głównie do zapiekanek. Makaron lasagne najpierw krótko się gotuje, a następnie układa na sucho w prostokątnym naczyniu, przekładając warstwy wybranym farszem. Warstwy farszu to najczęściej sos pomidorowy z mięsem, beszamel i ser (lasagne bolognese). Może być również przekładany innym farszem, np. warzywnym.
To rodzaj makaronu włoskiego o kształcie tubki (dużej rurki) o różnych długościach i średnicach. Jest większy niż makaron penne, ma rowkowaną powierzchnię i jest tylko delikatnie zakrzywiony. Ten typ makaronu pochodzi z Rzymu. Jego nazwa pochodzi od słowa rigato, które oznacza “pasiasty”.
Makaron Rigatoni używany jest w potrawach kuchni włoskiej w połączeniu z ciężkimi sosami, np. mięsnymi.
Linguine przypomina klasyczny makaron spaghetti pod względem długości i grubości. Jest to jednak spłaszczony rodzaj makaronu.
Makaron Linguine podawany jest najczęściej z dodatkiem owoców morza i sosami, np. pesto.
Każdy makaron w kuchni włoskiej jest powiązany ze specyficznym sosem, ponieważ jego wybór zależy od wielkości, przyczepności oraz powierzchni wybranej pasty. Przykładowo karbowany makaron będzie w stanie pochłonąć większą ilość sosu niż ten gładki, więc warto do niego dodać gęsty sos. Cienkie makarony nadają się idealnie do gładszych konsystencji sosu, a niektóre makarony (jak np. duże conchiglioni) są faszerowane sosem i dodatkami.
Wiele jest rodzajów makaronu, a jeszcze więcej jest potraw przygotowywanych na jego bazie. Włoskie dania makaronowe zaczynają się od prostego połączenia pasty z oliwą i czosnkiem, a kończą na najbardziej wykwintnych i różnorodnych sosach pełnych dodatków. Dobór składników do włoskich makaronów jest dowolny i zależy od gustów i preferencji smakoszy.
Sprawdź nasze przepisy na dania z wykorzystaniem makaronu i naszych śródziemnomorskich produktów. Melissa Primo Gusto.
25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.
Nikt chyba nie ma wątpliwości, jak go najlepiej świętować!
Żeby zawartość talerza była adekwatna do okazji, podsuwamy kilka informacji na temat samego makaronu, sposobów jego przygotowania oraz parę sprawdzonych przepisów.
Atlanta A.M. Sp. z o.o. | ul. Annopol 4A, 03-236 Warszawa | tel: +48 22 761 92 30 | fax: +48 22 771 47 15, 771 48 50 | e-mail: biuro@atlanta-am.pl