Orzo swym kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż łączy zalety makaronu i ryżu i może stanowić kompromis dla wielbicieli zupy pomidorowej z ryżem oraz dla fanów wersji podawanej z makaronem. Orzo dobrze sprawdza się zarówno w typowych potrawach z użyciem makaronu, jak i w tych, w których zwykle występuje ryż, jak pilaw, czy faszerowane papryki.
Jest bardzo lubiany w Grecji. Stanowi klasyczny składnik m.in. zapiekanki z bakłażanem czy orzeźwiającej zupy cytrynowej (avgolemono).
500 g
12'-14'
500 g
500 g
Schwere, dichte Fleischsoßen servieren sich wunderbar mit Tagliatelle aber diese Pastasorte schmeckt auch exzellent mit cremigen Soßen (zB Carbonara) oder Meeresfrüchte. Die alla Bolognese-Version enthält alle Schätze der italienischen Region Emilia-Romagna, da wo Tagliatelle und Bolognese Soße ihre Wurzeln haben.
500 g
8'-9'
500 g