Tagliatelle alla Carbonara
Tagliatelle alla Carbonara

Tagliatelle alla Carbonara 30' 4



Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 160 g wędzonego boczku (lub najlepiej pancetty)
  • 3 jajka
  • 10 dag sera pecorino (może być także dowolny inny twardy ser, np. cheddar)
  • 5 dag parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

1. Ugotować tagliatelle w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.

2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, po czym dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz natkę pietruszki, posolić i smażyć, aż cebula stanie się szklista. Przed końcem smażenia wrzucić na patelnię drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć, uważając, aby się nie przypalił.

3. Do miski wbić jajka, lekko ubić z solą i pieprzem, dodać starty ser. Świeżo odcedzony makaron wrzucić na patelnię do boczku, zalać jajkiem z serem i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos się delikatnie zetnie (można podgrzewać nieco dłużej, zależnie od preferowanej konsystencji sosu). Gorący makaron przełożyć na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.



Posmakuj więcej: