Pesto z rukoli 5' 2



Składniki:

  • 100 g świeżej rukoli
  • 1 łyżka orzechów piniowych lub nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki parmezanu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Melissa Primo Gusto
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Jeśli zależy nam na czasie, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować.

2. Dla wytrwałych bardziej prawidłowy sposób przyrządzania pesto: rozetrzeć składniki w moździerzu lub posiekać za pomocą mezzaluny.

3. W każdym z trzech wymienionych sposobów można decydować o konsystencji – tylko czas przygotowania będzie zróżnicowany. Ser warto dodawać partiami i sprawdzać smak. Orzechy piniowe można zastąpić nerkowcami lub migdałami. Dodając więcej oliwy rozrzedzimy konsystencję, można wtedy używać pesto do marynowania mięsa lub smarowania go po zdjęciu z grilla.

4. Pesto serwować z makaronem, grzankami lub po prostu do zwykłych kanapek.



Posmakuj więcej: