Składniki:
Przygotowanie:
Podsmażyć na rozgranej oliwie cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor. Dodać pomidory w kawałkach Tomatera, posiekaną bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Następnie odkryć i dusić kolejne 10 minut. Osobno przygotować sos beszamelowy.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Ułożyć 3-4 warstwy składające się z: płat lasagne, farsz, starty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Na koniec całość przykryć płatem lasagne, posmarować pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku około 30 minut, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym i udekorować świeżą bazylią.
Sos beszamelowy:
Na małym ogniu garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlać powoli zimne mleko, stale mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.