Spaghetti Vongole 20' 2



Składniki:

  • Makaron spaghetti lub bucatini–200g
  • Małże vongole–500g
  • Czosnek –5 ząbków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek –4 łyżki
  • Wino białe wytrawne –200ml
  • Sól

Przygotowanie:

Małże dokładnie umyć i pozbyć się piasku. Otwarte lub uszkodzone muszle wyrzucić. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Sześć minut przed końcem gotowania się makaronu rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i delikatnie podsmażyć czosnek. Następnie dodać małże, natkę pietruszki (połowę) i oliwę lub masło. Całość podlać winem i gotować na mocnym ogniu ciągle mieszając. Po 5 minutach, kiedy sos się zredukuje, a małże otworzą doprawić do smaku solą. Nieotwarte muszle wyrzucić. Odcedzić makaron i wymieszać z sosem, małżami. Podawać posypane natką pietruszki.



Posmakuj więcej: