Zupa z małży i włoskich pomidorów
Zupa z małży i włoskich pomidorów

Zupa z małży i włoskich pomidorów 35' 4



Składniki:

  • 2 puszki pomidorów Melissa Primo Gusto (po 400 g)
  • 1 kg małży w skorupach
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy Pomace Melissa Primo Gusto
  • Ok 0,7 l wywaru warzywnego lub rybnego
  • 150 g makaronu orzo w formie ryżu Melissa Primo Gusto
  • Zioła prowansalskie
  • Gałązka rozmarynu
  • Ostra papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. Dodać pomidory oraz białe wino i krótko podgrzać.

2. Całość zmiksować, a następnie przełożyć do garnka. Dolać odpowiednią ilość wywaru (może być również woda lub białe wino) w zależności od pożądanej konsystencji zupy. Do gotującej się zupy dodać małże razem ze skorupami oraz niedużą gałązkę rozmarynu. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz ostrą papryką. Gotować jeszcze ok 15 min.

3. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem orzo.



Posmakuj więcej: