Sałatka grecka z makaronem Orzo (w formie ryżu) 20' 4



Składniki:

  • 150 g makaronu orzo medium
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek długi
  • ½ główki czerwonej cebuli
  • 5-6 oliwek kalamata
  • natka pietruszki
  • ocet winny czerwony
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 1/3 cytryny (starta skórka i sok)
  • oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotować Orzo zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą, aby szybciej ostygło.

2. Pokrojonego w grubą kostkę pomidora przełożyć do miski, posypać natką pietruszki. Połączyć ze sobą ocet winny, oliwę, sól i pieprz, wymieszać z pomidorem i odstawić na ok 10 min.

3 Do pomidora dorzucić wystudzony makaron, pokrojonego w ćwierć talarki ogórka, pozbawione pestek i pokrojone oliwki oraz plasterki cebuli. Wymieszać, doprawić startą skórką i sokiem z cytryny, oregano, solą i pieprzem. Wystarczy wymieszać ponownie i gotowe!



Posmakuj więcej: