500 g
14'-15'
Orzo swym kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż łączy zalety makaronu i ryżu i może stanowić kompromis dla wielbicieli zupy pomidorowej z ryżem oraz dla fanów wersji podawanej z makaronem. Orzo dobrze sprawdza się zarówno w typowych potrawach z użyciem makaronu, jak i w tych, w których zwykle występuje ryż, jak pilaw, czy faszerowane papryki.
Jest bardzo lubiany w Grecji. Stanowi klasyczny składnik m.in. zapiekanki z bakłażanem czy orzeźwiającej zupy cytrynowej (avgolemono).
500 g
12'-14'
Najpopularniejszy dodatek do różnych dań i sałatek w wersji pełnoziarnistej.
500 g
Uniwersalne, ulubiony kształt pasujący do wszystkich dań: sosów, sałatek. Pełnoziarnisty makaron dla wielbicieli smaku i dbających o zdrowie.
500 g
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w formie długiej, szerokiej (8 mm) wstążki. Początkowo był traktowany jako produkt ekskluzywny, dostępny dla nielicznych, teraz cieszy się wielką popularnością na całym świecie.
Płaskie, szorstkie i porowate wstążki dobrze pasują do ciężkich, gęstych, mięsnych sosów, ale smakują także z kremowymi sosami (np. carbonara), czy z owocami morza. W wersji alla Bolognese są wspaniałą wizytówką regionu Emilia Romagnia, skąd pochodzi zarówno tagliatelle, jak i sos boloński.
500 g
8'-9'
Najpopularniejsza forma makaronu z mąki pełnoziarnistej zachowuje wszystko, co najcenniejsze w naturze
500 g